Prvé riešenia rómskej reformy „Správna cesta“ v parlamente

04.09.2013 Bratislava

„Pred necelým rokom sme predstavili 10 pilierov rómskej reformy s názvom „Správna cesta“ a sľúbili sme, že spravíme všetko pre to, aby sme vyriešili najzávažnejšiu otázku tejto spoločnosti. Svoje sľuby plníme a dnes je v parlamente návrh zákona o hmotnej núdzi, ktorý napĺňa tri kľúčové piliere,“ vyhlásil dnes poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.
„Ľudia nebudú mať koláče bez práce. Sociálne odkázaní ľudia nebudú môcť páchať priestupky s vedomím, že nemusia platiť pokutu ako všetci ostatní. Ak deti sociálne odkázaných rodičov budú ubližovať svojim spolužiakom a učiteľom, príspevok za dochádzku do školy ich rodičia nedostanú,“ vyhlásil Pollák.
Prvým z množstva legislatívnych návrhov reformy „Správna cesta“ je zákon o hmotnej núdzi, ktorý prináša do sociálneho systému spravodlivosť. Rovnako ako každý zamestnaný človek dostane mzdu za svoju odvedenú prácu, takisto aj zdravý a práceschopný občan musí dostať príjem od štátu až po vykonaní práce. Ten sa odráža aj v ustanovení zákona, ktoré zakladá povinnosť odpracovať 8 hodín týždenne na to, aby vznikol nárok na tento príjem. Oslobodení od tejto povinnosti ostanú študenti či mamičky na materskej. „Slovensko nie je tak bohatá krajina, aby rozdávala peniaze práceschopným ľuďom zadarmo,“ dodal Pollák.
Zodpovednosť za vykonávanie týchto prác sa presúva z obce na príslušný Úrad práce. „Je to závažná zmena a nechceme spôsobiť, že nepripravenosť obcí spôsobí odpor voči našej reforme. V prvej fáze dávame priestor obciam, ktoré sa budú chcieť prihlásiť do tohto programu dobrovoľne. Odvážni starostovia tak dostanú šancu vo svojej obci zabezpečiť práce, na ktoré doteraz nemali kapacity. Oproti ostatným obciam získajú tieto obce viac peňazí na potrebné práce či nákup techniky,“ tvrdí Pollák. Verí, že sa obce už od začiatku zapoja v hojnom počte a spoločne rozbehnú projekt prospešný pre všetkých.
Zároveň sa končí sa priestupková imunita pre sociálne odkázaných ľudí. Každý občan osobne zodpovedný za svoje činy. „Keď niekto pácha priestupky, musí si byť vedomý, že pokutu zaplatí zo svojich príjmov, tak ako každý iný občan tejto krajiny. Odkázanosť na štátne dávky nemôže byť dôvodom na odpustenie pokuty,“ vyhlásil Pollák.
Sociálne odkázaní rodičia budú musieť dohliadnuť na to, aby ich deti dodržiavajú školský poriadok a mali riadnu dochádzku. V opačnom prípade príspevok za dochádzku detí do školy nedostanú.
„Ľudia sú právom zúfali z toho, že politici 23 rokov len sľubovali, ale nemali odvahu čokoľvek v riešení rómskeho problému urobiť. My sme mali odvahu prevziať zodpovednosť za riešenie tohto kľúčového problému. Pred necelým rokom sme vám predstavili desať pilierov rómskej reformy a dnes je v parlamente návrh zákona o hmotnej núdzi, ktorý napĺňa tri kľúčové piliere. Sú to riešenia, ktoré naprávajú najväčšie krivdy, ktoré súčasný systém zasieval medzi pracujúcich a sociálne odkázaných občanov. Toto je tvrdšia časť reformy, ktorá spraví poriadok, “ dodal poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič.
 

Vyberte región